„Żółty Talerz”

0XebCB2p

DZIEŃ DZIECKA Z ŻÓŁTYM TALERZEM


0XebCB2p

WIELKANOCNA NIESPODZIANKA W RAMACH PROGRAMU „ŻÓŁTY TALERZ”

W związku ze zbliżającymi się Świętami Wielkiej Nocy, przedszkolaki i uczniowie klas 1-3 naszej szkoły otrzymali paczki żywnościowe w ramach programu „Żółty Talerz”. Chcieliśmy w ten sposób osłodzić dzieciom ten trudny, pandemiczny czas, rodziców natomiast zachęcić do spędzenia czasu przy pieczeniu ciasta ze swoimi dziećmi.

Po powrocie do nauki stacjonarnej takie paczki otrzymają również uczniowie klas 4-8.

Serdecznie dziękujemy firmie „MAJONEZY” Spółdzielni Pracy Produkcyjno Handlowej w Kętrzynie za podarowanie opakowań do naszych paczek.

                                          Koordynator projektu: Ewelina Kopyczyńska


0XebCB2p

WARSZTATY ZDROWEGO ŻYWIENIA W RAMACH PROGRAMU „ŻÓŁTY TALERZ”

153654719_188289029732725_827709055988706949_n (1)


PODWIECZORKI Z „ŻÓŁTYM TALERZEM”

4455


Dzień Babci i Dzień Dziadka to wyjątkowe daty w kalendarzu, jedne z najpiękniejszych dni w roku. W tych dniach Dziadkowie obdarowywani są szczególnymi dowodami miłości. Takim wyjątkowym prezentem dla Babci i Dziadka mogą być samodzielnie wykonane, zdrowe ciasteczka owsiane ze śliwką.

Serdecznie zachęcamy wszystkie Dzieci do przygotowania pysznych i zdrowych słodkości.

Wszystkim Babciom i Dziadkom w dniu ich święta życzymy wszystkiego co w życiu najlepsze i najpiękniejsze, dobrego zdrowia, nieustannej radości oraz miłości i samych pogodnych dni   

Zespół programu Żółty Talerz

Ciosteczka


0XebCB2p

_9822m-kopia

XBaT-__A

„Piątki z  Żółtym Talerzem”

Nasze dzieci  od listopada będą korzystały z programu Żółty Talerz.

Żółty Talerz to największy w Polsce, prywatny program wsparcia systemu żywienia dzieci realizowany przez Kulczyk Foundation. W bieżącym roku szkolnym z programu korzysta ponad 15 000 dzieci z niemal 350 placówek edukacyjnych w całym kraju. Program od listopada ,w każdy piątek realizowany jest również w naszej placówce.

Żółty Talerz został zainicjowany przez Kulczyk Foundation w 2016 r. Program buduje standard wsparcia systemu żywienia dzieci w Polsce. Jest realizowany we współpracy z czterema sprawdzonymi polskimi organizacjami pomocowymi: Towarzystwem Przyjaciół Dzieci, Caritasem, Polskim Czerwonym Krzyżem i Stowarzyszeniem SOS Wioskami Dziecięcymi w Polsce.

Ten unikalny w skali całego kraju sojusz realizuje najważniejsze cele programu, do których należą: zwiększenie liczby dzieci mających dostęp do regularnych, zdrowych i smacznych posiłków w stołówkach szkolnych i świetlicowych oraz edukacja w zakresie zdrowego odżywiania już od najmłodszych lat.

Partnerem merytorycznym programu jest Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Eksperci tej uczelni przygotowali Listę̨ Produktów Żółtego Talerza dla osób przygotowujących posiłki dzieciom. Uwzględnia ona tylko pełnowartościowe i dostosowane do potrzeb dzieci składniki. Ponadto mając na uwadze jak ważna jest prawidłowa dieta w życiu i rozwoju dziecka Zespół Programu Żółty Talerz przygotował pakiet materiałów edukacyjnych z zakresu zdrowego żywienia, na podstawie, których realizowane są w naszej placówce zajęcia.

Organizatorzy programu zadbali o to, aby dzieci uczestniczące w programie jadły nie tylko zdrowo, ale również smacznie.

Ewelina Kopyczyńska – szkolny koordynator programu